Lazerle çil tedavisi nedir? Derinin üst katmanı olan epidermiste bulunan ve cildin fazla miktarda güneş ışınına maruz kalması sonucu oluşan çil (ephelides) adı verilen lekelerin lazer yöntemiyle tedavi edilmesidir.

Lazerle çil tedavisi nedir? Lazerle tedavi günümüzde kullanılan çil tedavi yöntemleri arasında etkili sonuçların alındığı ve sık kullanılan yöntemlerdendir. Bu yöntemle maksimum birkaç seansla çillerden kurtulmak mümkündür olabilmektedir.

Lazerle Çil Tedavisi Nedir?
Lazerle Çil Tedavisi Nedir?

Lazerle Çil Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Derimizde melanosit adı verilen ve renk üretip derimize renk veren hücreler bulunmaktadır. Melanosit hücreleri, melanin denilen bir madde salgılar. Bu madde cildimize sahip olduğumuz rengi veren maddedir ve derimizin üst katmanında bulunur. Genetik yatkınlık bulunması ve cildin güneşe fazla maruz kalması sonucu melanositler aşırı miktarda melanin pigmenti salgılar. Bu da çil adı verilen kümelenmiş lekelerin oluşmasına sebep olur. Daha çok açık tenli ve kızıl saçlı, mavi ve yeşil gözlü kişilerde görülen çil; genellikle fazla güneş ışınına maruz kalan yüz, el, göğüs ve sırt gibi bölgelerde görülür.

Yaz aylarında cilt güneş ışınlarına daha fazla maruz kaldığından dolayı melanin üretimi artar. Bu da yaz aylarında daha fazla çil oluşumuna neden olabilmektedir. Lazer teknolojisi uygulanarak vücuttaki çillerden kurtulmak mümkündür olabilir.  Kontrollü lazer ışını atışları ile ciltteki melanin pigmenti yüksek ısıya maruz bırakılarak tahrip edilmeye böylece çilleri oluşturan renk pigmentleri hasar görerek yok edilmeye çalışılır.

Çil Tedavisi Hangi Lazerle Yapılır?

Çil tedavisinde kullanılan farklı özellikte ve farklı nanometrelerde atışlar yapabilen lazerler:

  • 532 nanometre KTP Lazer,
  • 694 nanometre Ruby lazer,
  • 430 nanometre ile 1100 nanometre aralığında uygulama yapan IPL sistemler,
  • 755 nanometre Alexandrite Lazer,
  • 755 nanometre Erbium Lazer, Karbondioksit (CO2) Lazer ve Fraksiyonel Lazerler olduğunu söyleyebiliriz.

Sizin için en uygun lazerin hangisi olduğunu ve tedavinin kaç seansta tamamlanacağını doktorunuz kontrol sonrası belirlemektedir.

Lazerle Çil Tedavi Sonrası

Lazerle düzenli bir çil silme işleminin ardından çillerde ortalama %90 oranında azalma meydana gelebilmektedir. Tedavi sonrası işlem yapılan bölgede kabarıklık ve kızarıklık oluşabilir. Kabarıklık birkaç saat sonra gider fakat kızarıklık zamanla morumsu bir renge dönebilir ve bir hafta sonra kabuk tutarak ve soyulabilir. Altta oluşan yeni deri hassas olduğu için güneş ışınlarından korunmalı, bölge temiz tutulmalıdır.